içeriğe geç

Türk Ordusu Global Firepower Sıralamalarında 8. Sıraya Yükseldi!

Wikimedia/Creative Commons

Ülkelerin askeri tehçizatından ekonomik güçlerine kadar 60’tan fazla faktörü inceleyen Global Firepower derecelendirme sistemi yıllık yayımladığı ülke kıyas tablosunu güncelleyerek Türkiye’yi 8. sıraya yükseltti.

 

Alanlara Göre Türkiye’nin Sıralaması

Kara, Hava ve Deniz olmak üzere üç ana alanda inceleme yapan GFP’ye göre Türkiye Kara Kuvvetleri gücünde Güney Kore ve Suriye’nin hemen gerisinde 10. sırada, Hava Kuvvetlerinde Pakistan ve Mısır’ın gerisinde, Fransa’nın önünde 9. sırada, ve Deniz Kuvvetlerinde Yunanistan’ın 1 gemi gerisinde olarak 18. sıradadır. GFP Kara Kuvvetlerini toplam tank sayısı, Hava ve Deniz Kuvvetlerini toplam araç sayısını göz önünde bulundurarak hesaplamaktadır.

 

Ülke Ülke Kıyaslama - Türkiye-Suriye

GFP’ye göre Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye Askeri Güçlerini hava, kara ve deniz gücünde geride bırakmaktadır. TSK 1060 araçlık hava filosuyla Suriye’nin 452 araçlık filosunu geçmekte, Toplam tank sayısında geride kalsa da zırhlı araçlar ve öbüslerle birlikte TSK önde olmakta ve Deniz Kuvvetlerinde 186 gemiye 47 gemi ile Türkiye üstünlüğe sahiptir. Türkiye’nin askeri araçlarının daha güncel platformlar olduğunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

 

Türkiye- İsrail

TSK, Hava Kuvvetleri hariç her alanda İsrail Askeri Güçlerinden üstün konumdadır. Özellikle insan gücünde ve Deniz Kuvvetlerinde büyük üstünlüğe sahip olan TSK, yerli hava savunma araçlarına yatırım yaparak İsrail ile bu alanda da arayı kapatmaktadır. Hava Kuvvetlerindeki bu fark, İsrail’in aktif olarak F35’lere ve Türkiye ile ABD ardından en büyük F16 filosuna sahip olmasından kaynaklanabilir.

 

Türkiye-İran

GFP’ye göre TSK, İran Askeri Güçlerinden Hava ve Kara Kuvvetlerinde geride kalmaktadır. Hava Kuvvetleri kıyasında İran’ın envanterinin önemli bir kısmının MİG-29 ve Kara Kuvvetlerinde de M60 ve T72 gibi eski platformlardan oluştuğunu göz önünde bulundurmak önemlidir. Ayrıca İran ambargo altında olduğundan Türkiye’nin örneğin M60 tankları için erişebildiği modernizasyon paketlerine de erişememektedir.

 

 

Türkiye-Yunanistan

TSK, Yunan Askeri Güçlerini her alanda geride bırakmaktadır. Özellikle TSK askeri personel, kara ve hava kuvvetlerinde ezici üstünlüğe sahipken, Deniz Kuvvetlerinde başabaş giden bir görünüm mevcut. Bu açıdan Yunanistan’ın ABD’den eski kara ve hava araçlarını hibe usulüyle aldığını, F35 platformlarına erişim sağlayacağını ve Fransa’dan da Rafale jetleri aldığını göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

 

Türkiye-Fransa

GFP’ye göre TSK Hava ve Deniz Kuvvetlerinde Fransa’nın gerisinde kalırken Kara Kuvvetleri bakımından öndedir. Fransa F35 platformlarını almayı reddederek kendi havacılık sektörünün ürünü Rafale jetlerini kullanmaktadır. Fransa’nın denizdeki en büyük avantajı 1 uçak gemisi ve 3 adet helikopter taşıyıcısına sahip olmasıdır. Ayrıca Fransa aktif nükleer silahlara sahip olan sayılı ülkelerdendir.

 

Türkiye-Mısır

Mısır Askeri Kuvvetleri GFP verilerine göre Hava Kuvvetleri hariç her alanda üstün konumda. Mısır ABD’nin Abrams tanklarına ve Rusya’nın S300’lerine sahipken envanterinde 2 adet helikopter taşıyıcı bulunmaktadır. Mısır nüfus ve aktif askeri personel olarak da Türkiye’nin önünde bulunmaktadır. Mısır’ın AB’den de yüklü miktarlarda ekonomik yardım aldığını göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

 

Türk Savunma Sanayisi Yükselişte

Türkiye’nin özellikle son yıllardaki girişimleriyle savunma sektörü önemli bir ivme kazandı. Bayrak TB2’nin ve Kirpi gibi diğer zırhlı kara platformlarının ihracat başarısı savunma sektörünün gelirini artırırken devam eden Altay ve Kaan gibi ARGE çalışmaları da milli savunmada gelecekte önemli yolların katedileceğini göstermekte. NATO’nun ikinci en büyük ordusu olarak Türkiye, savunma sektöründe adını büyük üreticilerin arasına yazdırmayı başarmıştır.

Yorumlar

En sonuncu